GOTOWANIE

Luźne rozmowy na różne tematy nie pasujące do pozostałych działów

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2008-05-26, 21:44

ale tu tylko -zolta :-D
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: Lidusia » 2008-05-26, 22:08

O baldachimach z czarnego bzu-słyszałam, ale o akacji nie wiedziałam.
Nie próbowałam jeszcze ani tego, ani tego.
Anno, wierzę na słowo, że to pychotka!!!
A tak w ogóle to smakują mi płatki róży!!!! :k:
Awatar użytkownika
Lidusia
wapniak
 
Posty: 9427
Rejestracja: 2007-10-17, 17:39
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: annab » 2008-05-27, 04:52

kasta pisze:ale tu tylko -zolta :-D


nie pomyl ze złotokapem - tego się nie je -

robinia biała - pospolicie zwana akacją - tylko ta :-D
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2008-05-27, 15:07

niewidzialam bialej/ta zolta to napewno akacja
ale jesc i tak nie bede :-Dryzykowac nie mysle
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2009-02-01, 12:23

potrzebuje przepis na ciasto na pizze/w malych proporcjach-np-0,25 kg maki......takie bardziej "chlebowe"puchate ciasto
mam-ale bardzo" twade "wychodzi-dobre-ale ja lubie takie mnie wloskie-bardziej hmmmm srodkowo-europejskie :-D
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2009-02-01, 15:12

prosze :u:
25 dkg maki
drozdze...moga byc suche /chociaz swieze lepsze/okolo 25g
ciepla woda/koniecznie/
1 male jajeczko....
zarabiamy ciasto srednio twarde/to pracuje woda/ :C:
rozwalkojemy na blaszke i czekamy az troszke podrosnie/czyli trzymamy w cieplym miejscu/kuchnia ok.bez przeciagow/
ukladamy co lubimy...pomidor ,kielbasa,papryka wg.uznania.....ser po okolo 20 min.
wkladamy do zimnego piekarnika i pieczemy okolo 35-40 min w tem 160-180 C...
smacznego!!!!! :k:
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

Nieprzeczytany postautor: alak » 2009-02-01, 15:42

o, świetnie! dzięki za przepis :u: , wypróbuje przy najbliższej okazji. A soli i cukru odrobiny nie trzeba?Moj kumpel dodawał kiedyś również gałkę muszkatołową, do ciasto oczywiście .
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2009-02-01, 16:49

cukru-to nie,ale soli nie trzeba?
wyprobuje-ja zwykle-bez jajka i troche oliwy z oliwek ile zabralo przy wyrabianiu.....
zrobie jutro :u: :u: :u: :buzi:
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2009-02-01, 17:36

sol zabija drozdze....nie paczkuja,wiec bez soli :C:
pytalas o pulchne :-> wiec podalam przepis ;)
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

Nieprzeczytany postautor: annab » 2009-02-01, 19:00

ja też zamiast jajka trochę oliwy i przyprawy bo lubimy
i koniecznie na wodzie nie na mleku :-D
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2009-02-02, 00:20

:k: :k: wszystko fajnie :jupii: :jupii: co kto lubi dodaje ,uklada...liczy sie efekt koncowy....smacznego!!!!
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

Nieprzeczytany postautor: annab » 2009-02-02, 18:33

czkam jak Tomek wróci - on najlepszą pizzę robi - już niedługo :jupii: :jupii:
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2009-02-02, 21:23

zawsze smakuje lepiej kiedy ktos inny poda ;)
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2009-02-02, 21:37

zrobilam-pycha! wlasnie o takie ciasto mi chodzilo :jupii: :u: dalam szczypte soli-tak do smaku,le i tak pieknie wyroslo
tyle ze rozroilam drozdze w odrobinie cieplej wody-i poczekalam az zaczna rosnac w mace/zawsze tak robie-zanim zarobie ciasto-robie dziure i zostawiam drozdze na troche ;)
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2009-02-03, 17:48

:k: :k: :k: i gotowe :jupii:
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

PoprzedniaNastępna

Wróć do Luźne rozmowy

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron