Jak sobie radzicie z objawami menopauzy

Kontrowersyjne tematy, o których jednak trzeba rozmawiać. Masz jakiś problem? Coś ciebie gryzie? Napisz...

Jak sobie radzicie z objawami menopauzy

Nieprzeczytany postautor: anna46 » 2026-06-12, 14:38

Cześć. Od jakiegoś czasu męczą mnie uderzenia gorąca, zmiany nastrojów i gorsze samopoczucie. Lekarz potwierdził, że to początek menopauzy. Nie chcę od razu wchodzić w mocne leki hormonalne, dlatego szukam naturalnych metod. Co u Was najlepiej się sprawdziło? Chodzi mi o zmiany w diecie, styl życia czy jakieś bezpieczne suplementy bez recepty. Jak przetrwałyście ten trudny czas i gdzie szukać rzetelnych informacji na ten temat?
anna46
wapniak

Re: Jak sobie radzicie z objawami menopauzy

Nieprzeczytany postautor: mariamaria » 2026-06-12, 15:07

Doskonale Cię rozumiem, sama przez to przechodziłam. U mnie bardzo pomogła zmiana diety – więcej warzyw, owoców, unikanie kofeiny i alkoholu. Regularna aktywność fizyczna, nawet spacery, też robią różnicę. Jeśli chodzi o suplementy, warto skonsultować się z lekarzem, bo nie wszystko dla każdego jest odpowiednie. Ja stosowałam preparaty z fitoestrogenami i czułam się lepiej. No i wsparcie bliskich – rozmowa o tym, co się dzieje, naprawdę pomaga. Na https://zdrowa-ona.pl/ znajdziesz wiele artykułów na ten temat, warto poczytać.
mariamaria
wapniak

Wróć do Na poważnie