Slumdog - zasłużony zwycięzca?

Tu są umieszczane tematy, które nie cieszą się zainteresowaniem, lub są zbędne

Slumdog - zasłużony zwycięzca?

Nieprzeczytany postautor: fenrill » 2009-03-07, 22:41

Chyba każdy, kto chociaż minimalnie interesuje się kinematografią wie jak przebiegło tegoroczne rozdanie Oskarów. Zdecydowanym zwycięzcą należy uznać obraz Danny’ego Boyle’a pt. ,,Slumdog”. Historia 18-letniego chłopaka ze slumsów, który zrobił furorę w indyjskiej edycji programu ,,Kto chce zostać milionerem?” wzruszyła miliony widzów na całym świecie. Oryginalny scenariusz opowiada, co prawda dość dobrze znany motyw wyidealizowanej miłości, jednak zdecydowana większość z nas sentymentem darzy takie opowieści ponieważ chwytają za serce. W filmie możemy zobaczyć jak wiele przeszkód i trudności musiał pokonać Jamal – główny bohater, aby w końcu móc cieszyć się swoją miłością poznaną jeszcze we wczesnym dzieciństwie. Film zaczyna się od sceny przesłuchania, kiedy to policja brutalnie stara się wyciągnąć od Jamala informacje na temat jego poczynań w trakcie programu. W tym momencie dzieli go tylko jedno pytanie od wygrania głównej nagrody, ale nikt nie jest skory uwierzyć, że naprawdę chłopak wie aż tyle i był w stanie uczciwie odpowiedzieć na wszystkie pytania. W trakcie przesłuchania dowiadujemy się, że każde pytania i każda udzielona przez Jamala odpowiedź wiąże się z niezwykłą przygodą, które przyszło mu przeżyć w ciągu swojego krótkiego życia. Niewiarygodna determinacja, wytrwałość i przede wszystkim miłość sprawiają, że niemożliwe staje się możliwe, a biedak ze slumsów staje się milionerem. A wszystko dla ukochanej dziewczyny… Po zgarnięciu niemal wszystkich ważniejszych statuetek, w tym za najlepszy film roku pojawiły się jednak głosy, że ,,Slumdog” nie zasłużył na takie wyróżnienie i jest to tylko efekt litości oraz poprawności politycznej. Innymi słowy, krytycy oskarowych decyzji uważają, że nagrody dla ,,Slumdoga” to efekt litości i współczucia Hollywood nad biedą w Indiach. Z drugiej jednak strony powstało mnóstwo wzruszających filmów, a jednak nie spotykały się one z aż tak dużym zainteresowaniem. Świetna ścieżka dźwiękowa i zapierające dech w piersiach obrazy to również ważny element filmu, wszystko to sprawiło, że ,,Slumdog” wygrał między innymi z ,,Ciekawym przypadkiem Benjamina Buttona”. A według Ciebie: dobry film czy bajka dla naiwnych?
fenrill
wapniak

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2009-03-08, 01:23

niestety-nie ogladalam-wiec wypowiedzic sie nie moge,natomiast ogladalam ciekawy film pt "chlpcy w pizamach"/W skroce= opowiesc o przyjazni 2 chlopcow w obozie koncentracyjnym.....przy czym jeden jest synem oficera a drugi wiezniem....warto obejrzec/chociaz Oskara nie dostal....moze nie na czasie
z "oskarowych"obejrzalam tylkoLabirynt....jestem rozczarowana...ale jak kazd sztuka-niekazdemu musi sie podobac........ :cfa:
Awatar użytkownika
kasta
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2009-03-08, 12:16

Slumdog...widzialam ...ciekawy ,ale .....czy powinien otrzymac az tyle Oskarow????
ja osobiscie niezbyt lubie filmy typu Bollywood....ale to jedynie moje zdanie
Ciekawy przypadek Benjamina Buttona....bylam troche zaskoczona,spodziewalam sie czegos bardziej ...wciagajacego...
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Lidusia » 2009-03-08, 15:17

Nie widziałam jeszcze tego filmu, ale nasłuchałam się już tak dużej ilości sprzecznych komentarzy, że z chęcią obejrzę.
Awatar użytkownika
Lidusia
wapniak

Nieprzeczytany postautor: wapniaczek » 2009-03-27, 10:51

Słyszałem wiele opinii, z których najczęstsze komentarze jakie usłyszałem to takie, że film ten nie powinien otrzymać Oskara.
Ja nie chciałbym się wypowiadać, bo sam filmu nie oglądałem.,
Jak tylko obejrzę, postaram się swoją opinię tu zamieścić,.
Awatar użytkownika
wapniaczek
wapniak

Nieprzeczytany postautor: fenrill » 2009-03-28, 23:30

Ale to nie Bollywood, lecz angielski film
www.kornels.com (copywriting: treści www, artykuły tematyczne, opisy produktów, oferty reklamowe, presell pages - teksty, które przyciągają!)
www.infernalreality.pl (strona ambitnego zespołu game-developerskiego)
fenrill
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2009-03-28, 23:32

to to ja wiem :C: :C:
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Hanna » 2011-01-20, 12:57

Oglądałam ten film jest naprawdę rewelacyjny i mogę go szczerze polecić a nagroda jak najbardziej zasłużona :)
Awatar użytkownika
Hanna
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2011-01-22, 00:37

mam mieszane uczucia ;)
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak

Wróć do Śmietnik