autor: annab » 2008-04-27, 06:37
ja ponieważ mam problem i z nadwaga i zdrowiem (nie wiem z czym większy) wiele czasu poświęciłam "zdrowemu odżywianiu i chyba najbardziej odpowiada mi medycyna chińska - która właściwie wszystkie pokarmy uważa za zdrowe tylko nie zawsze i nie dla każdego w danej chwili - i można "braki i nadmiary" zrównoważyć innymi
ostatnio czytam książkę - "Jedyna słuszna dieta " - i tam podobał mi się fragment wypowiedzi pewnego mnicha -zen -
"Pewnego dnia, gdy siedział z innymi mnichami podczas ich posiłku, nagle uświadomił sobie, ze przeciwstawił się swojej praktyce Zen, "dyskryminując" w swoim pożywieniu aż tyle rodzajów potraw. ....i przyjął tak długo odrzucane przez siebie normalne pożywienie
klasztorne. Po tym zdarzeniu uznał za słuszne, ze każde jedzenie, które mu ofiarowano, jest dla niego dobre. Następnie opuścił klasztor i kupił w Północnej Kalifornii farmę, na której hodował warzywa i żywy inwentarz. Na jego stole można było znaleźć wszystko to, co zostało zebrane w danym dniu z pola.
Po jakimś czasie zapytałem go, czego nauczył się o tzw. "prawidłowej" diecie. Zastanawiał się chwilę i odpowiedział: "Wszystko to jest stanem umysłu".
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.