autor: alak » 2009-04-07, 09:37
I jeszcze jedna prośba. Ostatnio korzystałam dwukrotnie z tego przepisu. Mój żołądek był "urzeczony". Czy mogłabyś, proszę, ułożyć ten przepis według kuchni pięciu przemian. Zamiast selera naciowego dodawałam brokuły lub fasolkę szparagową.
Kurczak z warzywami po azjatycku
Przygotowanie: ok.20 minut
Smażenie: max. 8 minut
Trudność: łatwe
Składniki na 2 porcje
• 2 piersi z kurczaka pokrojone w paski
• sól,zioła prowansalskie
• 5 ząbków czosnku - drobno posiekanego
• 2 cm. świeżego korzenia imbiru pokrojonego w cieńkie paski
• 2 średnie cebule pokrojone w ósemki
• 1 czerwona i 1/2 zielonej papryki pokrojonej w paski
• 2 łodygi selera naciowego cieńko pokrojonego
• 1 mała cukinia ogórkowa pokrojona w słupki
• 1/2 świeżego ogórka pokrojonego w półtalarki
• 1 pomidor pokrojony w ósemki
• 1 łyżeczka curry indyjskie - najlepsze orginalne np.Midas
• 2 łyżeczki słodko-pikantnego sosu chili (tao-tao)
• 1 łyżeczka sosu sojowego - Kikkoman
• 1/4 łyżeczki sosu sambal oelek (b.pikantny,można pominąć)
• 1/4 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
• 5 łyżek oliwy z oliwek do krótkiego smażenia
Etapy przygotowania
1. Ważne - wszystkie składniki należy przygotować przed przystąpieniem do smażenia.Smażyć powinno się na woku.Można na zwykłej patelni,ale...?.Jeszcze jedna ważna sprawa.Najpierw rozgrzewamy pusty wok i na gorący wlewamy oliwę i jeszcze ją rozgrzewamy i dopiero wtedy smażymy poszczególne składniki.
2. Kurczaka solimy (odrobinę) i posypujemy ziołami prowansalskimi.Odstawiamy na chwilę.Smażymy na gorącej oliwie 3 minuty,mieszając.Zdejmujemy z woka.Woka czyścimy papierowym ręcznikiem,rozgrzewamy,wlewamy olej i smażymy po kolei.
3. Czosnek,imbir i cebulę wrzucamy razem,smażymy 1 minutę,mieszamy,odsuwamy na bok woka i na środek wkładamy papryki i seler naciowy - smażymy 1 minutę,następnie cukinia i ogórek i znowu 1 minuta.Cały czas mieszamy.Na koniec pomidor i usmażone paski kurczaka.Dopiero teraz dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze 2 minuty wszystkie składniki.Gotowe.Smacznego.Można podać z ryżem albo grzanką czoskową.Cook(10)
DZIEKUJE