Przepisy kulinarne

Luźne rozmowy na różne tematy nie pasujące do pozostałych działów

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2011-02-14, 20:21

:k: :k: :k:
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

Nieprzeczytany postautor: Lidusia » 2011-02-14, 21:16

:u: :jupii:
Awatar użytkownika
Lidusia
wapniak
 
Posty: 9427
Rejestracja: 2007-10-17, 17:39
Lokalizacja: Bydgoszcz
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: alak » 2011-02-20, 17:42

czy ktos wie co to jest i jak sie to jada? http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rh/g ... 4tzJFX.jpg
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: alak » 2011-02-20, 17:58

Juz chyba wiem. To sie nazywa yams.
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: cela » 2011-02-20, 18:03

a jak się jada :?:
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie !!!!!!!
Awatar użytkownika
cela
wapniak
 
Posty: 5634
Rejestracja: 2008-04-16, 18:30
Lokalizacja: Liverpool
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: alak » 2011-02-20, 19:36

Yam to słodki ziemniak. Tak przynajmniej znalazłam w kilku miejscach. Ja znam inne słodkie ziemniaki; pomarańczowe albo czerwone i podłuzne, ale widocznie sa i takie. Własnie robie z nich "coś". Piekę kurczaka, udka właściwie. Zawsze robie je z chorizo, to taka hiszpańska kiełbasa; czerwona, bo z papryką, bardzo aromatyczna i doskonała do pieczenia, np. z kurczakiem. Puszcza sok w czasie pieczenia i nadaje aromat kurczakowi. Piekę wiec te udka z tym chorizo. Udka najpierw posmarowałam kostka rosołową, zamiast soli, troche czosnku, to obtoczone w oleju, położyłam do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy ułożyłam ziemniaki, chorizo, cebulę i właśnie pokrojone yamy. Wcześniej je troszkę obgotowałam w skórce, którą usunęłam pod zimną woda. Może nie potrzebnie gotowałam, bo moga sie rozleciec w czasie pieczenia, ale, co tam...Obsypałam to wszystko oregano i estragonem i czymś tam jeszcze, jakaś przyprawa dla eksperymentu. Skropiłam jeszcze odrobina oleju, te warzywa głównie i wstawiłam do piekarnika. Juz ładnie pachnie. Jest to takie danie jednogarnkowe. Troche je zawsze modyfikuję, ale zawsze mi sie udaje. W orginale posypuje sie je jeszcze starta skórka pomarańczy, ale jeszcze nie próbowałam. Przepis z TV; taka piekna, kształtna brunetka w soboty czy niedziele gotuje zawsze cos w tak apetyczny sposób, ze skusiłam sie na jej przepis. Ale yam to moja modyfikacja.
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: annab » 2011-02-20, 20:31

to coś to po polsku pochrzyn nie spotkałam się w Polsce aby się jadło
ale ponad 600 odmian
znajomi traktują to jako pnącza
ale dobrze wiedzieć :k: Alu powiedz jak smakowało :)
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

Nieprzeczytany postautor: alak » 2011-02-20, 20:49

A wiec tak...
Potrawa jako całośc jest smaczna. Chorizo robi swoje. Yamy zmieszały sie z ziemniakami i szczerze mówiac miałam troche problem z ich zidentyfikowaniem. W smaku podobne do ziemniaka, ale bardziej mączyste i suche. Chyba wole tradycyjnego ziemniaka, ale moze w innym przepisie byłby bardzej orginalny. Znalazłam przepis na smazone, jak frytki i pieczone z wieprzowiną w jakiejs japońskiej potrawie. Zawsze warto jednak spróbować.
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2011-02-20, 20:50

ciekawe-widzialam to-to czyli yam w indyjskim sklepie/a wlasciwie markecie/le nigdy nie probowalam.... :cfa:
a chorizo to pycha wlasnie jako dodatek do garnka :k: bardzo lubie :jupii:
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: cela » 2011-02-21, 08:10

No to w kwietniu powiem Wam, czy mi smakuje :k:
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie !!!!!!!
Awatar użytkownika
cela
wapniak
 
Posty: 5634
Rejestracja: 2008-04-16, 18:30
Lokalizacja: Liverpool
Płeć: Kobieta

Re: Przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postautor: alak » 2013-04-28, 12:10

No i jak Celu? Probowalas? i jak Ci smakuje?
Kasta chorizo jest super :k:
Moj syn znalazl dla niego nowe zastosowanie: Kladzie plasterek na krakersa i do mikrofalowki na kilkanascie sekund, mozna dodac tez ser. Zapach miesamowity, szybko i smacznie :k: Ja klade na chleb, tradycjonalistka.
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Re: Przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postautor: cela » 2013-04-28, 15:54

Jasne, że jadłam - jest super :jupii:
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie !!!!!!!
Awatar użytkownika
cela
wapniak
 
Posty: 5634
Rejestracja: 2008-04-16, 18:30
Lokalizacja: Liverpool
Płeć: Kobieta

Re: Przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2013-04-28, 15:56

chorizo jest super-całkowicie sie zgadzam...ale nie jem miesa od jakis 2 miesiecy-i bardzo sobie chwale:)

polecam przepis na pesto ze swiezego szpinku;

Składniki:

150-200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki parmezanu
2/3 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Wrzućcie wszystko do malaksera, zmiksujcie, dolewając powoli oliwę. Smacznego!


zmaiast orzechow wloskich polecam cashew-wloskie sa troche gorzkawe......gotowe pesto mozna -na kanapki,wymieszac z ugotowanym makaronem...etc.......
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Re: Przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postautor: cela » 2013-04-28, 16:03

Ależ się zrobiłam głodna :eP:
Zaraz zrobię sobie jajecznicę wg przepisu z angielskiej TV - o dziwo Anglicy oprócz jedzenia nie do zjedzenia mają też zupełnie świetne przepisy.
Na rozgrzanym tłuszczu podpiekamy grzaneczki - ja je kroję z chleba tostowego. Na zrumienione grzanki wybijamy jajka w ilości zgodnej z upodobaniami. Smażymy i zajadamy się :jupii: Idę do kuchni :k:
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie !!!!!!!
Awatar użytkownika
cela
wapniak
 
Posty: 5634
Rejestracja: 2008-04-16, 18:30
Lokalizacja: Liverpool
Płeć: Kobieta

Re: Przepisy kulinarne

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2013-04-28, 18:03

A ja dodaje surowe chorizo/mozna tutaj dostac/do miesa mielonego wolowego
1 lyzeczka zmielonego kminku
vegeta
czosnek
robie miesne kulki i smaze na oleju
po usmazeniu wrzucam do sosu pomidorowego
podaje z ryzem lub sagetti :k:
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

PoprzedniaNastępna

Wróć do Luźne rozmowy

 


Podobne tematy Statystyki Ostatni post

Leczenie sposobami Babuni czyli nasze przepisy na zdrowie

1, 2, 3

autor: Grześ » 2007-11-10, 22:46

Odpowiedzi: 34

Odsłony: 3562

2015-06-22, 14:35

autor: terazdr Wyświetl najnowszy post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron