autor: alak » 2011-02-20, 19:36
Yam to słodki ziemniak. Tak przynajmniej znalazłam w kilku miejscach. Ja znam inne słodkie ziemniaki; pomarańczowe albo czerwone i podłuzne, ale widocznie sa i takie. Własnie robie z nich "coś". Piekę kurczaka, udka właściwie. Zawsze robie je z chorizo, to taka hiszpańska kiełbasa; czerwona, bo z papryką, bardzo aromatyczna i doskonała do pieczenia, np. z kurczakiem. Puszcza sok w czasie pieczenia i nadaje aromat kurczakowi. Piekę wiec te udka z tym chorizo. Udka najpierw posmarowałam kostka rosołową, zamiast soli, troche czosnku, to obtoczone w oleju, położyłam do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy ułożyłam ziemniaki, chorizo, cebulę i właśnie pokrojone yamy. Wcześniej je troszkę obgotowałam w skórce, którą usunęłam pod zimną woda. Może nie potrzebnie gotowałam, bo moga sie rozleciec w czasie pieczenia, ale, co tam...Obsypałam to wszystko oregano i estragonem i czymś tam jeszcze, jakaś przyprawa dla eksperymentu. Skropiłam jeszcze odrobina oleju, te warzywa głównie i wstawiłam do piekarnika. Juz ładnie pachnie. Jest to takie danie jednogarnkowe. Troche je zawsze modyfikuję, ale zawsze mi sie udaje. W orginale posypuje sie je jeszcze starta skórka pomarańczy, ale jeszcze nie próbowałam. Przepis z TV; taka piekna, kształtna brunetka w soboty czy niedziele gotuje zawsze cos w tak apetyczny sposób, ze skusiłam sie na jej przepis. Ale yam to moja modyfikacja.