Przepisy kulinarne

Luźne rozmowy na różne tematy nie pasujące do pozostałych działów

Nieprzeczytany postautor: alak » 2008-04-30, 09:15

:u: Dzięki, tak zrobię dzisiaj :k:
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: alak » 2008-04-30, 20:59

no i przyrządziłam bakłażana, ale nie według przepisu annab. Ser który kupiłam mi nie smakował. Kupie jutro nowy i zrobię. Zamiast tego znalazłam w onecie przepis na...Ratatouille! Czy oglądaliście film pod tym właśnie tytułem? Kreskówka o uroczym szczurku, który marzył aby zostać kucharzem. Wspaniała historia...i on właśnie przyrządzał Ratatouille. Oj takie to było apetyczne, że chciałam zawsze tego spróbować i dziś właśnie spróbowałam. Nie wiem, czy to taki sam przepis, ale udał sie wybornie. Wprawdzie mój syn stwierdził, że szczurek robił to z żółtym serem...no ja tam nie pamiętam, ale mój syn je to z serem.
Składniki

• 3 bakłażany (ok. 60 dag)

• 2 młode cukinie (ok. 50 dag)

• 8 ząbków czosnku

• 2 ostre papryczki (czuszki)

• 3 papryki w różnych kolorach (ok. 60 dag)

• 2 cebule (ok. 20 dag)

• puszka pomidorów w zalewie lub 5 dojrzałych pomidorów (ok. 50 dag)

• 3 łyżki oliwy

• po pół łyżeczki bazylii, majeranku, tymianku, estragonu i szałwii

• szczypta roztartych w palcach igiełek rozmarynu

• 2 łyżki vegety

• sól, pieprz


Etapy przygotowania

1. Bakłażany myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie opłukujemy.

2. Cukinie przekrawamy wzdłuż (nie obieramy, bo młoda cukinia ma delikatną skórkę), a potem kroimy w grube półplastry. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.

3. Paprykę i czuszki czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w paski.

4. Bakłażan wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, podsmażamy, dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy i po chwili smażenia przekładamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzewamy resztę oliwy. Dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorów.

5. Wsypujemy zioła, całość mieszamy i dodajemy pomidory z puszki lub świeże (wcześniej parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki). Mieszamy, doprawiamy vegetą, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z ryżem lub pieczywem, a w polskim wydaniu z ugotowanymi i podsmażonymi kopytkami.


W mojej modyfikacji nie ma cukinii i estragonu i dodałam szczyptę cukru, aby złamać trochę smak,

POLECAM
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2008-04-30, 23:10

brzmi apetycznie-ale za duzo pracy jak dlamnie-chetnie skosztuje jak kto mnie zaprosi :jupii: :jupii: :jupii: :jupii:
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: alak » 2008-04-30, 23:11

Nie ma sprawy :k:
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: annab » 2008-05-01, 10:17

ja często - bakłażana samego bez sera - smażony na tłuszczu pochłania go dużo (i niezbyt mi smakuje )
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2008-05-02, 19:45

no wlasnie to jest ujemna strona ....nie lubie jak naciagnie oliwa...okropnosc :-P
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

Nieprzeczytany postautor: alak » 2008-05-02, 22:19

...ale to Ratatouille jest naprawdę wyśmienite. Bakłażana trochę się smaży na oleju, ale w sumie nie jest tego dużo, a efekt końcowy...rewelacja. Jest to przepis Kuronia, jakby ktoś pytał, a jego przepisy bardzo mi odpowiadają. Jego żur wielkanocny np. albo gulasz segetyński...poezja :jupii:
Awatar użytkownika
alak
wapniak
 
Posty: 3350
Rejestracja: 2008-04-16, 22:47
Lokalizacja: UK
Płeć: Kobieta

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2008-06-02, 15:21

macie przepis na dobre ciasto marchewkowe? :u: :u: :u: :u:
mialam na taki bez maki-ale gdzies mi sie zapodzial :-/
pamietam-ze wszystko bylo "na szklanki"..... :-/
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: annab » 2008-06-02, 15:43

wiem gdzie można w Łodzi zjeść Green Way - ciasto marchewkowe rewelacyjne - piekłam z różnych przepisów ale ich jest lepsze
piekłam ale przepis chyba u mamy -ale z mąką :C:
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2008-06-02, 17:56

ten dostalam od kogos-jestem prawie pewna ze bez maki/bo sama bylam zdziwiona-szkalanka marchewki,szklanka orzechow wloskich.......wiecej grzechow nie pamietam ~-( ~-( ~-(
a takie bylo dobre ~-(
Awatar użytkownika
kasta
wapniak
 
Posty: 11240
Rejestracja: 2007-05-25, 00:33
Lokalizacja: zielona Wyspa

Nieprzeczytany postautor: annab » 2008-06-02, 18:11

zostaje tylko metoda silvy :-D
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2008-06-02, 19:30

nie ja tez nie znam....przepraszam :-/
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

Nieprzeczytany postautor: annab » 2008-06-02, 19:59

na pocieszenie :chipsy pokrzywowe
ładne liście pokrzywy - opłukać
ciasto naleśnikowe :

– kilka łyżek mąki
– szczypta kurkumy
– jajko
– szczypta imbiru– szczypta soli, trochę zimnej wody (ciasto powinno być lejące i lekkie, żeby było widać kontury liścia po usmażeniu)

Rozgrzewamy olej na patelni, zanurzamy liście w cieście, wyjmujemy delikatnie i wkładamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor.
Pycha.
:jupii: :jupii: :jupii: :jupii: :jupii:
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2008-06-02, 20:07

Annab zawsze dajesz bardzo ciekawe przepisy :u: :u:
ale nie wiem czy bardzo bym tym uszczesliwila moich domownikow...
chyba wola tradycjonalne nalesniki :)
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak
 
Posty: 13710
Rejestracja: 2007-05-17, 19:59
Lokalizacja: Londyn

Nieprzeczytany postautor: annab » 2008-06-02, 20:15

moi się przyzwyczaili do eksperymentów - nigdy do końca nie są pewni co jedzą

jako dzieci uwielbiali zielone naleśniki - do ciasta dodawałam zmiksowany szpinak - szpinaku by nie tknęli :-D
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.
Awatar użytkownika
annab
wapniak
 
Posty: 10915
Rejestracja: 2007-10-17, 18:34
Lokalizacja: Łódź

PoprzedniaNastępna

Wróć do Luźne rozmowy

 


Podobne tematy Statystyki Ostatni post

Leczenie sposobami Babuni czyli nasze przepisy na zdrowie

1, 2, 3

autor: Grześ » 2007-11-10, 22:46

Odpowiedzi: 34

Odsłony: 3564

2015-06-22, 14:35

autor: terazdr Wyświetl najnowszy post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron