autor: alak » 2008-04-30, 20:59
no i przyrządziłam bakłażana, ale nie według przepisu annab. Ser który kupiłam mi nie smakował. Kupie jutro nowy i zrobię. Zamiast tego znalazłam w onecie przepis na...Ratatouille! Czy oglądaliście film pod tym właśnie tytułem? Kreskówka o uroczym szczurku, który marzył aby zostać kucharzem. Wspaniała historia...i on właśnie przyrządzał Ratatouille. Oj takie to było apetyczne, że chciałam zawsze tego spróbować i dziś właśnie spróbowałam. Nie wiem, czy to taki sam przepis, ale udał sie wybornie. Wprawdzie mój syn stwierdził, że szczurek robił to z żółtym serem...no ja tam nie pamiętam, ale mój syn je to z serem.
Składniki
• 3 bakłażany (ok. 60 dag)
• 2 młode cukinie (ok. 50 dag)
• 8 ząbków czosnku
• 2 ostre papryczki (czuszki)
• 3 papryki w różnych kolorach (ok. 60 dag)
• 2 cebule (ok. 20 dag)
• puszka pomidorów w zalewie lub 5 dojrzałych pomidorów (ok. 50 dag)
• 3 łyżki oliwy
• po pół łyżeczki bazylii, majeranku, tymianku, estragonu i szałwii
• szczypta roztartych w palcach igiełek rozmarynu
• 2 łyżki vegety
• sól, pieprz
Etapy przygotowania
1. Bakłażany myjemy, usuwamy szypułki, kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut, a następnie opłukujemy.
2. Cukinie przekrawamy wzdłuż (nie obieramy, bo młoda cukinia ma delikatną skórkę), a potem kroimy w grube półplastry. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
3. Paprykę i czuszki czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w paski.
4. Bakłażan wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, podsmażamy, dodajemy czosnek i cebulę, mieszamy i po chwili smażenia przekładamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzewamy resztę oliwy. Dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorów.
5. Wsypujemy zioła, całość mieszamy i dodajemy pomidory z puszki lub świeże (wcześniej parzymy je, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki). Mieszamy, doprawiamy vegetą, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z ryżem lub pieczywem, a w polskim wydaniu z ugotowanymi i podsmażonymi kopytkami.
W mojej modyfikacji nie ma cukinii i estragonu i dodałam szczyptę cukru, aby złamać trochę smak,
POLECAM