autor: annab » 2009-02-18, 23:51
składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków
15 dag drożdży
15 dag masła
1 kg mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki spirytusu
4 jajka
¾ szklanki cukru
Ponadto: - wszystko czym chcesz przełożyć pączki
Ziemniaki ugotować. Następnie gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do dużej miski. Na ciepłe ziemniaki rozkruszyć drożdże, położyć masło, i zostawić tak na około 10 minut. Następnie łyżką wymieszać, tak aby wszystko się połączyło w jedną masę. Gdy ta masa ostygnie dodać mąkę pszenną, szczyptę soli, spirytus i ciasto wyrobić ręką. Jajka ubić z cukrem i dodać do ciasta. Delikatnie połączyć z ciastem i wyrobić ręką (ciasto wyjdzie takie luźne).
zostawić do wyrośnięcia
potem rozwałkować i wykrawać szklanka i smażyć w tłuszczu ciepłe psypać cukrem pudrem lub lukrem
każdy sobie przekrawa na pól - nie do końca i faszeruje czym chce
od konfitury poprzez toffi budyń czekoladę do bitej śmietany włącznie
pychotka - zawsze wychodzą
nieraz ziemniaki gotuję wcześniej ale drożdże wtedy zostawiam na trochę rozrobione do wyrośnięcia
SMACZNEGO
r
Jaki dzień w moim życiu był najpiękniejszy?? To nie był dzień, to była noc.