Samotność

Luźne rozmowy na różne tematy nie pasujące do pozostałych działów

Samotność

Nieprzeczytany postautor: Boss » 2007-05-10, 19:56

Co o niej (samotności) sądzicie.
Czy ma jakieś plusy?
A minusy?
A może nie posiadanie partnera nie jest dla Was samotnością, a wolnością?
Co robisz, aby nie być samotnym/samotną ?
Awatar użytkownika
Boss
Administrator

Nieprzeczytany postautor: Fiona53 » 2007-05-11, 00:03

Samotność bardzo boli i staram się to zmienić.....ale nie wychodzi :-(
Awatar użytkownika
Fiona53
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Boss » 2007-05-11, 19:03

Fiona53 pisze:Samotność bardzo boli i staram się to zmienić.....ale nie wychodzi :-(

po to miedzy innymi tu jestesmy... aby choc na chwile, czuc sie, ze nie jestesmy tak naprawde samotni...

zobacz ilu samotnych - jest wokol ( na forum ).

oczywiscie - mozna byc samotnym w tlumie...

ale mam nadzieje, ze kiedy forum sie "rozkreci" znajdziesz wiele przyjemnosci tutaj, znajdziesz bliskie Tobie osoby, przyjaciol...

od tego zacznijmy....
Awatar użytkownika
Boss
Administrator

Nieprzeczytany postautor: Niczyja » 2007-05-12, 21:22

Samotność przeznaczona jest tylko dla singli. Człowiek samotny dziczeje, staje się odludkiem. Szybko się starzeje, dlatego bronimy się przed samotnoscią,szukamy bratnich dusz. Dlatego tu zaistnieliśmy !
Na pewnym etapie życia,zostałam sama. Nie należę do singli.Pragnę znaleźć przyjaciela na słoneczne i pochmurne dni i noce. Mam pogodną naturę,jestem optymistką. Kobietą-która ma dorosłe dzieci, a teraz czas ułożyć sobie życie - na nowo.:-) Niczyja
Niczyja
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Modliszka » 2007-05-12, 21:32

Niczyja pisze:Samotność przeznaczona jest tylko dla singli.

Czemu tak piszesz? Kogo masz na myśli - piszac - "single" ?
Czy nie uwazasz, ze mozna byc samotnym w zwiazku ( pisze, bo ja akurat bylam ) - to jest straszne, to jest dopiero nie do zniesienia... byc - niby z kims bliskim, a byc jednoczesnie samotnym... z perspektywy czasu, nie wiem, co jest gorsze...

Niczyja pisze:Człowiek samotny dziczeje, staje się odludkiem. Szybko się starzeje, dlatego bronimy się przed samotnoscią,szukamy bratnich dusz. Dlatego tu zaistnieliśmy !

Tu calkowicie sie z Toba zgadzam... uwarzam, ze kazdy samotny - zamyka sie jeszcze bardziej, ucieka, izoluje, gorzknieje... choc winno byc przeciez zupelnie - na odwrot !!!
Ale jak to zmienic ?
Czy tylko desperackie poszukiwanie przez internet ? Znajomych ?
Awatar użytkownika
Modliszka
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Boss » 2007-05-14, 01:35

echoooo pisze:Macie rację, że to miejsce może stać się łącznikiem i możliwością poznania, bratniej duszy, przyjaciela, czy nawet partnera na resztę życia.

to jedno z założeń tego forum....

echoooo pisze:W tym temacie nie mam nic do powiedzenia, nigdy nie byłam samotna, choć czasem o tym marzyłam.

szczerze mówiąc - jesteś pierwszą osobą, która twierdzi, że nigdy nie byłaś samotna... coż - gratuluję !!!

echoooo pisze:Myślę że samotność to stan umysłu, nie fizyczny brak partnera.

Ależ oczywiście, wydaje mi się, że większość użytkowników tego forum, czuje samotność - jako mentalny brak kogoś bliskiego... ( dopiero później - pojawi się - aspekt fizyczny... 8-)
Awatar użytkownika
Boss
Administrator

Nieprzeczytany postautor: Boss » 2007-05-14, 03:29

echoooo pisze:Boss, nie wiem czy jest, czego gratulować.

Jest, jest... :)

echoooo pisze: Czasem lepiej byś samemu, niż tkwić w chorym układzie.

Oczywiście, myślę tak, jak i Ty... lepiej ucinać wcześniej taki wrzód, niż kontynuować go - choćby 1h dłużej, niż to jest niezbędne...

echoooo pisze:A fakt, nie znam smaku prawdziwej samotności. Zresztą jestem osobą dość otwartą i komunikatywną. Szybko nawiązuję znajomości. Mam wielu przyjaciół i znajomych, nigdy nie czułam się samotna. Mój dom częściej przypominał tramwaj, niż samotnie.

Wiesz, mam / miałlem podobne podejście do życia... ale w którymś momencie - zacząłem - uciekać od tych wszystkich ludzi, nawet przyjaciół...dlaczego ? proste...szukałem spokoju, samotności, po to aby kontemplować, poomyśleć, zanurzyć się we własnych - myślach...

echoooo pisze:Jest mi głupio, nie powinnam zabierać głosu w tym temacie.

... po to tu jesteśmy....

Myślę, że problem jest bardziej złożony. Ja lubię ludzi, nigdy nikogo nie oceniam, i może, dlatego inni czują się dobrze w moim towarzystwie. Zdaję sobie sprawę, że trudno jest się otworzyć na ludzi jak się jest samotnym. [/quote]

i to jest paradoks...szukając kogoś bliskiego, najczęściej ludzie popełniają największy błąd - izolują się, zamykają w sobie, przed ludźmi... oczywista - nie tędy - froga !

echoooo pisze:Myślę, że często szukamy ideałów, ludzi przebojowych, urodziwych, a nie zauważamy, że w naszym otoczeniu jest wielu fajnych, sympatycznych i wartościowych ludzi. Może warto właśnie wyciągnąć rękę do nich. Choćby nawet po to żeby nie czuć się samotnym. Może się okazać, że to właśnie oni wypełnią nasze życie.

...to szukanie ideałów - to chyba postawa i potrzeby 30-stolatków... w miarę upływu czasu, maleje zapotrzebowanie na ideały, a częściej - schodzi się na ziemię....

echoooo pisze:Jeśli ktoś się ze mną nie zgadza to przepraszam.

Nie masz za co przepraszać, to jest własnie miejsce na wymianę poglądów....
Awatar użytkownika
Boss
Administrator

Nieprzeczytany postautor: basiula » 2007-05-15, 17:47

echoooo proszę cie nie przepraszaj, bo nie masz za co...kazdy tutaj ma prawo wypowiadać sie na dany temat i wyrażać własne zdanie...od czytającego zależy czy coś weźmie z tego dla siebie, czy też nie...ja osobiście robię wszystko,żeby nie czuć się samotną(tak mi się wydaje)kontakty z ludźmi w realu, a także na forum...pewnie,że są momenty gdy chcę pobyć sama z sobą, ale nie ma to nic wspólnego z samotnością...
Awatar użytkownika
basiula
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Agnieszka » 2007-05-16, 06:55

a ja lubie samotnosc....lubie byc sama ze soba ze swoimi myslami....choc takie chwile to rzadkosc w moim zyciu...i taka samotnosc w tym slowa znaczeniu - tak mi sie przynajmniej wydaje - jest od czasu do czasu potrzebna kazdemu z nas,,,
Awatar użytkownika
Agnieszka
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Fiona53 » 2007-06-07, 09:41

a ja wolę samotność tylko we dwoje :przytula:
Awatar użytkownika
Fiona53
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Kaja » 2007-06-07, 10:37

NIgdy nie czuje sie samotna. Wiem ze w kazdej chwili ktos o mnie myśli ... niekoniecznie partner. Mam swoje forum gdzie o kazdej porze dnia zastane kogos z kim moge pogadac, posmiac sie, kto czeka na mnie zeby wypic wspolnie kawe. A sama lubie pobyc czasami
Coś mnie kurde swędzi pod łopatkami...chyba rosną mi skrzydła ;)
Awatar użytkownika
Kaja
wapniak

Nieprzeczytany postautor: kasta » 2007-06-07, 13:28

boss napsal-szukanie idealow to chyba postawa i ptrzeby 30..-sto....... :-/
naprawde... :-P :~ ........ sadze ze cale zycie szukamy-idealow,w koncu jakies drogowskazy do nadania odowiedniego kierunku potrzebne sa w kazdym wieku/w koncu caly czas w podrozy jestesmy ^-)
tylko -idealy -sie zmieniaja :C:

samotnosc-troche tak-zawsze mam jakis"prywatny "zakamarek w duszy" ;) ktory-jest moj-i tylko-moj,ale dobrze sie z nim czuje,
to takie miejsce-moja osobsta tozsamosc,w jakim sensie-jest to miejce gdzie zaspokajam swoja ptrzebe somotnosci-a takiej chwili-sam =ze =soba =na =sam,/najlepiej sie mam ;)
potrzebuje kazdy... :-D :!?:
a samotna miedzy ludzmi nie jestem-nie mam szans-"zaprzjazniam sie matychmiast :przytula: :jupii: ,i jesli potrzebje-towarzystwa-matychmiast-"upominam"sie o to :-D /wychodze-do
slucham-jakktos potrzebuje,prosze o wysluchaniejak ja potrzebuje
zadziwiajace jest jak nawet z osobami spotknymi przypadkiem mozna porozmawiac-mysle ze to troche tak-ze kazdy potrzebuje porozmawiac,czasem nawet latwiej jest-z przypadkowym przechodniem,czasmi-z przyjacielem "od serca".....roznie ^-)
ale jest prawda-ze dlugo sie tego uczylam..........
:?:
teraz mam tak-ze nie mam trudnosci-jak potrzebuje-znajduje sie samo jakims dziwym sposobem :?: :?: :?: i mnie ludzie znajduja...jakis wewnetrzny GPS.. :-P
a z drugiej strony -mam zasade-lepiej zalozyc ze raczej nie nalezy sie spodziewac zdolnosci telepatycznych od ludzi-trzeba powiedziec,albo zapytac......,z drugiej strony-po prost u=wiem,pytac nie musze.........mieszanka- :-D /wybuchowa czasami heheheheh

czy to sie nazywa-intuicja emocjonalna :?: :!?:
Awatar użytkownika
kasta
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2007-06-07, 18:52

Samotnosc to cos do czego po pewnym czasie sie przyzwyczajamy....cos o tym wiem.Jest mi zle ,ale nie wiem czy umialabym byc z kims.Obawiam sie czy potrafilabym zakceptowac kogos ciagle obecnego obok mnie.Paradoks ....nie chce byc sama ,ale nie chce byc z kims.....chyba juz zdziwaczalam...Nie umie sobie z tym poradzic.... :(
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Kaja » 2007-06-07, 19:16

Grazia.K, czasami warto miec kogos o kim ciepło sie myśli ...z kim spotyka od czasu do czasu...ale niekoniecznie byc z nim non stop..... :przytula:
Coś mnie kurde swędzi pod łopatkami...chyba rosną mi skrzydła ;)
Awatar użytkownika
Kaja
wapniak

Nieprzeczytany postautor: Grazia.K » 2007-06-07, 19:19

I ja tak mysle tylko ,ze wiekszosc panow chcialoby miec kogos do prania ...itp a ja pragne miec kogos o kim mysle niekoniecznie piorac ...skarpetki.Czy to duzo????? :-(
Awatar użytkownika
Grazia.K
wapniak

Następna

Wróć do Luźne rozmowy